EUROPEAN FILMS FOR INNOVATIVE AUDIENCE
ΣΧΕΤΙΚΑ
Το FILM VAULT είναι ένα ψηφιακό περιβάλλον εκμάθησης, το οποίο θέτει στο επίκεντρο της σχολικής διδασκαλίας την κινηματογραφική εκπαίδευση. Πρόκειται για τον καρπό της συνεργασίας ανάμεσα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το πολωνικό πανεπιστήμιο SAN (Spoleczna Akademia Nauk) και τον ουγγρικό πολιτιστικό οργανισμόLaterna Magica, η οποία επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Euforia που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (MEDIA, Creative Europe).
Έχοντας στόχο την ανάπτυξη διαφορετικών ακροατηρίων και δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην κινηματογραφική παιδεία, οι γνώσεις που προσφέρει το FILM VAULT δίνουν τη δυνατότητα σε καθηγητές και μαθητές να αντιληφθούν τα ωφέλη του σινεμά, να οξύνουν την κριτική τους σκέψη και να εκφραστούν δημιουργικά. Μέσα από προσεκτικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό υλικό και την κατάρτιση ενός καταλόγου ταινιών, το FILM VAULT περιλαμβάνει πηγές που σχετίζονται ως επί το πλείστον με το ευρωπαϊκό σινεμά και τις ευρωπαϊκές αφηγήσεις, ενώ φιλοδοξεί να συνεχίσει να είναι οδηγός στην κουλτούρα του σινεμά και στα διάφορα κινηματογραφικά είδη, ως ένα διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον. Η κύρια επιδίωξη του FILM VAULT είναι η καθοδήγηση και η παρουσίαση υλικού σχετικά με τον τρόπο ένταξης μιας ταινίας στη σχολική εκπαίδευση. Ωστόσο, ο απώτατος στόχος του είναι η προώθηση και εδραίωση μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας.
Ο Κατάλογος περιέχει 30 ταινίες που συνοδεύονται από μια πληθώρα βοηθημάτων, όπως είναι κάποιοι διδακτικοί οδηγοί, κινηματογραφικές κριτικές και άρθρα. Επιπλέον, οι Οδηγοί προσφέρουν το βασικό γλωσσάρι της κινηματογραφικής ορολογίας, το οποίο μπορεί να εξοικειώσει τους μαθητές με τις πιο σημαντικές έννοιες της κινηματογραφικής γλώσσας. Οι Συλλογές, οι οποίες αποσκοπούν στο να ενεργοποιήσουν εκπαιδευτικές διαδικασίες εντός και εκτός της σχολικής αίθουσας, γίνονται γέφυρα ανάμεσα στη λογοτεχνία, την ιστορία και την κοινωνία στο σύνολό της, υιοθετώντας μια κριτική στάση στη γνώση. Οι Μαθητικές ταινίες είναι τα ντοκιμαντέρ που γύρισαν μαθητές από τα συνεργαζόμενα σχολεία στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Οι μαθητές μαθαίνουν πώς να αποκωδικοποιούν τα διάφορα (κυρίως οπτικά) σύμβολα, πώς να παρατηρούν, να αναζητούν ερμηνείες και να συγκεντρώνονται.

EUFORIA PARTNERS: THE FILM VAULT FAMILY
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΘ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στη νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι ο βασικός συντονιστής του προγράμματος EUforia, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Spoleczna Akademia Nauk (SAN) και τον πολιτιστικό οργανισμό LATERNA MAGICA. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε το 1960, είναι το πρώτο φεστιβάλ στα Βαλκάνια που προωθεί και υποστηρίζει τη δουλειά νέων σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα παρουσιάζει την ετήσια ελληνική κινηματογραφική παραγωγή. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επιβλέπεται και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, λειτουργώντας 12 μήνες τον χρόνο. Είναι γνωστό για τις δύο μεγάλες διοργανώσεις του (Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ), τις ειδικές προβολές και τα εκτεταμένα εκπαιδευτικά προγράμματά του – τα οποία σχεδιάζονται και εκτελούνται από τους υπεύθυνους ανάπτυξης ακροατηρίων και το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης / Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη. Έχοντας σταθερή χρηματοδότηση από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, λειτουργεί μ’ έναν ετήσιο προϋπολογισμό της τάξης των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ
Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε το 1997, συγκεντρώνει, συντηρεί και εκθέτει τεκμήρια της ελληνικής κινηματογραφικής κουλτούρας και ιστορίας. Καθώς αποτελεί τον βασικό εκπαιδευτικό φορέα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η λειτουργία του συνίσταται στην έρευνα, την τεκμηρίωση και την αρχειοθέτηση μέσω της βιβλιοθήκης και της ψηφιακής πλατφόρμας www.myfestival.gr, και περιλαμβάνει μια σειρά επιτυχημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα, ανοίγεται στην τοποική κοινότητα μέσα από επιμελημένα προγράμματα προβολών και αφιερώματα σε εμβληματικής σημασίας σκηνοθέτες, είδη και εθνικές κινηματογραφίες. Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διατηρεί έναν σημαντικό αριθμό συνεργασιών με πολιτιστικούς οργανισμούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τρέχει σε καθημερινή βάση τρία με τέσσερα εκπαιδευτικά προγράμματα και δέχεται την επίσκεψη περίπου 17.000 μαθητών σε ετήσια βάση. Η Ταινιοθήκη αριθμεί περισσότερα από 6.000 μέλη, διατηρεί ένα κινηματογραφικό αρχείο και, εκτός από προβολές, διοργανώνει ομιλίες για Ευρωπαίους σκηνοθέτες, εθνικές κινηματογραφίες και κινηματογραφικά ρεύματα. Η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη απαρτίζεται από πάνω από 13.000 τίτλους βιβλίων και περιοδικών εκδόσεων και το σύνολο των 200 εκδόσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

SPOŁECZNA AKADEMIA NAUK ŁÓDŹ
Η Ακαδημία Spoleczna Akademia Nauk (SAN) προσφέρει προγράμματα σπουδών στον Κινηματογράφο και στις Οπτικοακουστικές Τέχνες, με εξειδίκευση στη Σκηνοθεσία και την Παραγωγή ταινιών, τηλεοπτικών παραγωγών και διαφημιστικών, στη Διεύθυνση Φωτογραφίας, στην Υποκριτική κ.ά. Η SAN έχει επίσης αναλάβει την εκπόνηση προγραμμάτων επαγγγελματικής εκπαίδευσης για καθηγητές, μέσα από συνεργασίες με οργανισμούς όπως οι NEONEA (Ένωση για την Προώθηση της Εκπαίδευσης στα Media και στον Πολιτισμό). Μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το E-HISTO, το SAN έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη εργαλείων κριτικής σκέψης για καθηγητές και μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
LATERNA MAGICA
Ο οργανισμός LATERNA MAGICA σχεδιάζει και εκπονεί απαιτητικά και μοναδικά πολιτισμικά και εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ουγγαρία και στο εξωτερικό. Μέσα από προγράμματα συμβουλευτικής και υποστήριξης, βοηθά διάφορα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα να πετύχουν τους στόχους τους και να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους. Η ειδικότητα του LATERNA MAGICA καλύπτει τα παρακάτω πεδία: συγγραφή αιτήσεων, κατάρτιση σχεδίων δράσης, προώθηση και εφαρμογή πρότζεκτ, καταγραφή και διασπορά αποτελεσμάτων. Είναι ένας από τους πιο δραστήριους εταίρους διάφορων εκπαιδευτικών και επαγγελματικών ιδρυμάτων στην Ουγγαρία και στην πορεία των ετών έχει συμβάλει στην ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών, παιδαγωγικών μεθόδων και μοντέλων διοίκησης στη δημόσια εκπαίδευση. Είναι ο εθνικός ανάδοχος της δράσης για το δίκτυο οικιακών βίντεο (Home Movies Network project), το οποίο σχετίζεται με πολλά διεθνή φεστιβάλ και υποστηρίζει μια έρευνα που εκπονείται σε έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, ο LATERNA MAGICA διαχειρίζεται σε συνεργασία με το MaNDA (το Ουγγρικό Εθνικό Ψηφιακό Αρχείο & Κινηματογραφικό Ινστιτούτο) διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις και προγράμματα ψηφιοποίησης.