Μεφίστο

István Szabó

Ουγγαρία, 1981

ΣΥΝΟΨΗ

Ο Γερμανός ηθοποιός Χέντρι Χεφγκεν παρακινείται από ακραία φιλοδοξία και από την εμμονή του με την εξουσία και τη δόξα. Στην προσπάθειά του να ανελιχθεί ως ηθοποιός, ο εγωκεντρικός Χέντρικ γίνεται αδίστακτος. Παντρεύεται την πλούσια Μπάρμπαρα Μπρούκνερ, την κόρη ενός διακεκριμένου πολιτικού, και μετακομίζει στο Βερολίνο. Η εξαιρετική του ερμηνεία στον ρόλο του Μεφιστοφελή στον Φάουστ τραβά την προσοχή και γεννά τον θαυμασμό του Ναζιστή Πρωθυπουργού. Καθώς είναι εξαιρετικά απασχολημένος με την καριέρα του στο σανίδι, ο Χέντρικ δεν συνειδητοποιεί το μέγεθος της δέσμευσης και της υπακοής του στο ναζιστικό καθεστώς. Ο Γενικός Διοικητής, που ανοίγει τον δρόμο για τον Χέντρικ, τον διορίζει επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου. Αν και η γυναίκα του τον εγκαταλείπει, επιλέγει να μείνει στη Γερμανία, παρά τις αμφιβολίες του φίλου του, που θέλει να τον σώσει. Στην πραγματική ζωή ο Χέντρικ μοιάζει περισσότερο με ον Χέντρικ, παρά με τον Φάουστ. Κάνει στα τυφλά μια συμφωνία με τον διάβολο. Ο φόβος τον κυριεύει για πρώτη φορά, καθώς βρίσκεται εκτεθειμένος σε μια τεράστια αρένα, στο νέο θέατρο των Ναζί, που είναι υπό κατασκευή.

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

István Szabó

Ο Ίστβαν Ζάμπο (18 Φεβρουαρίου 1938) είναι Ούγγρος σκηνοθέτης του κινηματογράφου, σεναριογράφος, και σκηνοθέτης της Όπερας. Ο Ζάμπο είναι ο πιο διακεκριμένος Ούγγρος σκηνοθέτης διεθνώς από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στο εξής. Ακολουθώντας την παράδοση των Ευρωπαίων δημιουργών, γύρισε ταινίες που μιλούν για πολιτικες και ψυχολογικές συγκρούσεις, που κυριαρχούν στην πρόσφατη ιστορία της Κεντρικής Ευρώπης. Γύρισε την πρώτη του ταινία το 1959, όταν ακόμη ήταν φοιτητής στην Ουγγρική Ακαδημία Θεατρικών και Κινηματογραφικών Τεχνών, και την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία το 1964.
Γνώρισε μεγάλη επιτυχία διεθνώς με την ταινία του Μεφίστο (1981), που κέρδισε το Όσκαρ Ξένης Ταινίας. Από τότε, οι περισσότερες ταινίες του Ζάμπο είναι διεθνείς συμπαραγωγές γυρισμένες σε διάφορες γλώσσες και τοποθεσίες στην Ευρώπη. Ωστόσο, συνέχισε να φυρίζει ταινίες στην Ουγγαρία και χρησιμοποίησε συχνά το ανθρώπινο κεφάλαιο της Ουγγαρίας στις διεθνείς συμπαραγωγές του. Ο Ζάμπο βρέθηκε αναμεμειγμένος σε μια υπόθεση εθνικής εμβέλειας όταν, το 2006, η ουγγρική εφημερίδα Ζωή και Λογοτεχνία, αποκάλυψε πως ήταν πληροφοριοδότης για την Κομμουνιστική μυστική αστυνομία.
Ο Ζάμπο, που γεννήθηκε στη Βουδαπέστη, είχε γονείς τους Μαρία (που γεννήθηκε ως Βίτα) και Ίστβαν. Ο πατέρας του ήταν γιατρός που ακολούθησε τη μεγάλη οικογενειακή παράδοση.
Οι Ζάμπο κατάγονταν από μια οικογένεια Εβραίων που ασπάστηκαν τον Καθολικισμό, αλλά θεωρούνταν Εβραίοι από το ουγγρικό ναζιστικό κόμμα «Σταυρωτά Βέλη». Η οικογένειά του αναγκάστηε να χωριστεί γύρω στον Οκτώβριο του 1944, όταν η Ναζιστική Γερμανία κατέλαβε την Ουγγαρία και έφερε στην εξουσία τα «Σταυρωτά Βέλη», και στον Φεβρουάριο του 1945, όταν οι Σοβιετικοί νικήθηκαν από τον γερμανικό στρατό στη Βουδαπέστη. Ο Ζάμπο επέζησε γιατί κρυβόταν σ’ ένα ορφανοτροφείο, αλλά ο πατέρας του πέθανε από διφθερίτιδα λίγο μετά την ήττα των Γερμανών. Οι αναμνήσεις του από αυτά τα γεγονότα αποτυπώνονται σε αρκετές ταινίες του.

Σε ό,τι αφορά τη σύνδεσή του με την Κομμουνιστική μυστική αστυνομία, στο διάστημα μεταξύ 1957και 1961 κατέδωσε με 48 αναφορές 72 ανθρώπους, που στην πλειοψηφία τους ήταν συμφοιτητές και καθηγητές της Ακαδημίας Θεατρικών και Κινηματογραφικών Τεχνών. Σύμφωνα με τον ιστορικό Ίστβαν Ντεάκ, οι πληροφορίες του Ζάμπο έκαναν σοβαρή ζημιά μόνο σε μια περίπτωση, όταν αφαιρέθηκε το διαβατήριο από έναν άνθρωπο. Μετά από τη δημοσίευση του άρθρου στο περιοδικό Ζωή και Λογοτεχνία, περισσότεροι από 100 επιφανείς διανοοούμενοι, ακόμα και άνθρωποι που είχε καταδώσει ο Ζάμπο, έγραψαν μια επιστολή προς υποστήριξή του. Η πρώτη αντίδραση του Ζάμπο στο άρθρο ήταν να πει πως έγινε πληροφοριοδότης, αλλά ηταν μια πράξη ανδρείας που είχε στόχο να σώσει τη ζωή του πρώην συμφοιτητή του, τον Παλ Γκάμπορ. Όταν αποδείχθκε πως αυτό το επιχείρημα δεν έστεκε,
ο Ζάμπο παραδέχτηκε πως το πραγματικό του κίνητρο ήταν να μην εκδιωχθεί από την Ακαδημία.
Στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, ο Ίστβαν Ζάμπο σκηνοθέτησε ουγγρικές ταινίες που διερευνούσαν τις εμπειρίες της γενιάς του και το πρόσφατο παρελθόν της Ουγγαρίας (Apa, 1966; Szerelmesfilm, 1970; Tuzoltó utca 25, 1973). Η πιο χαρακτηριστική του τριλογία αποτελείται από τις ταινίες Mephisto (1981, Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών), Colonel Redl (1984, Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών) και Hanussen (1988). Ξεκίνησε να γυρίζει αγγλόφωνες ταινίες, κάνοντας το Meeting Venus (1991), το Sunshine (1999), το Taking Sides (2001) και πιο πρόσφατα το Being Julia (2004), που του χάρισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ για την ηθοποιό Ανέτ Μπένινγκ.
Οι ταινίες που έφεραν καταξίωση γεννήθηκαν από τη συνεργασία του με τον διάσημο Αυστριακό ηθοποιό Κλάους Μαρία Μπράνταουερ, και τον φίλο του διευθυντή φωτογραφίας Λάγιος Κολτάι. Το 1996 βραβεύτηκε με το Ουγγρικό Βραβείο Μνήμης Πούλιτζερ (που δεν έχει ουδεμία σχέση με το Βραβείο Πούλιτζερ) για την τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε Εκατό χρόνια κινηματογράφου.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

  • Being Julia(2004)
  • Taking Sides(2003)
  • Ten Minutes Older: The Cello (2002) (segment “Ten Minutes After”)
  • Sunshine(1999)
  • Dear Emma, Sweet Böbe (1992)
  • Meeting Venus (1991)
  • Hanussen(1988)
  • Colonel Redl (1985)
  • Bali (1984)
  • Mephisto (1981)
  • Der Grüne Vogel (1980)
  • Confidence(1980)
  • Várostérkép (1977)
  • Budapest Tales (1976)
  • 25 Fireman’s Street (1973)
  • Dream About a House (1972)
  • Budapest, Why I Love It (1971)
  • A Film About Love (1970)
  • Piety (1967)
  • Father (1967)
  • Traffic-Rule Tale for Children (1965)
  • The Age of Daydreaming (1964)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: István Szabó

Σενάριο: Original novel by Klaus Mann screenplay by Dobray Peter, István Szabó

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Lajos Koltai

Μοντάζ: Pete Sepenuk

Μουσική: Zdenko Tamassy

Χρώμα: Color

Διάρκεια: 140’

Ηθοποιοί:
Klaus Maria Brandauer – Hendrik Hofgen
Krystyna Janda – Barbara Bruckner
Ildiko Bansagi – Nicoletta von Niebuhr
Rolf Hoppe – Tabornagy
Gyorgy Cserhalmi – Hans Miklas
Peter Andorai – Otto Ulrichs
Karin Boyd – Juliette Martens
Christine Harbort – Lotte Lindenthal
Tamas Major – Oskar Kroge
Ildiko Kishonti – Dora Martin

ΦΕΣΤΙΒΑΛ – ΒΡΑΒΕΙΑ:
Βραβεία Όσκαρ, 1982, Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας, Ουγγαρία
BAFTA Awards 1982, Υποψηφιότητα για το βραβείο BAFTA Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού σε Πρωταγωνιστικό Ρόλο (Klaus Maria Brandauer)
Bambi Awards 1983, Βραβείο Bambi Καλύτερου Ηθοποιού (Klaus Maria Brandauer)
Φεστιβάλ των Καννών 1981, Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου (István Szabó), Βραβείο FIPRESCI, Υποψηφιότητα για τον Χρυσό Φοίνικα (István Szabó)
FIPRESCI Prize, István Szabó, Nominated Palme d’Or, István Szabó
Βραβεία David di Donatello 1982, Βραβεία Καλύτεης Ξένης Ταινίας (István Szabó), Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου σε Ξένη Ταινία (Klaus Maria Brandauer)
German Film Awards 1983,Υποψηφιότητα για τον Καλύτερο Α’ Ανδρικό Ρόλο (Klaus Maria Brandauer) και τον Καλύτερο Β’ Ανδρικό Ρόλο (Rolf Hoppe), Βραβείο της Ένωσης Γερμανικών Art House Κινηματογράφων 1983, Αργυρό Βραβείο του Guild Film Award για την Καλύτερη Ξένη Ταινία
Huabiao Film Awards 1988, Βραβείο Huabiao για την Καλύτερη Μετάφραση Ξένης Ταινίας
Ιταλικό Συνδικάτο Δημοσιογράφων του Κινηματογράφου 1982, Αργυρή Κορδέλα για τον Καλύτερο Ξένο Σκηνοθέτη (István Szabó)
Βραβεία Jussi 1982, Βραβείο Καλύτερου Ξένου Σκηνοθέτη
Βραβείο του Κύκλου των Κριτικών Κινηματογράφου του Λονδίνου, 1983
Βραβείο ALFS για την Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία της Χρονιάς (Ουγγαρία)
Βραβείο NBR του National Board of Review (ΗΠΑ) 1982, Καλύτερη Ξένη Ταινία
Φεστιβάλ SESC (Βραζιλία) 1984, Βραβείο των Κριτικών για την Καλύτερη Ξένη Ταινία

ΠΗΓΕΣ

IMDB

Wikipedia

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

European Films For Innovative Audience / Designed by Freelance Creative