Tο χρέος

Krzysztof Krauze

Πολωνία, 1999

ΣΥΝΟΨΗ

Η ταινία αφηγείται την ιστορία δύο νέων επιχειρηματών, που δέχονται απειλές από έναν μαφιόζο. Μετά από απανωτούς ξυλοδαρμούς κι ενώ είναι πνιγμένοι μέχρι τον λαιμό στα χρέη, γιατί πρέπει να του ξεπληρώσουν τα λεφτά που του έδωσαν για προστασία, στα όρια του νευρικού κλονισμού και χωρίς να θρέφουν την παραμικρή ελπίδα για βοήθεια από την αστυνομία, τα θύματα παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και διαπράττουν ένα έγκλημα εις βάρος των βασανιστών τους. Η ταινία, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, είναι μια ελεύθερη απόδοση της πραγματικής ιστορίας των Άρτουρ Μπριλίνσκι και Σλάβομιρ Σικόρα, που υπήρξαν θύματα της τοπικής μαφίας.

πηγή: https://pl.wikipedia.org/wiki/D%C5%82ug_(film)

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Krzysztof Krauze

Σκηνοθέτης και σεναριογράφος του κινηματογράφου. Γεννήθηκε το 1953 στη Βαρσοβία. Πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου 2014. Αποφοίτησε από τη Σχολή Διεύθυνσης Φωτογραφίας της Ακαδημίας Κινηματογράφου του Γουτζ, αλλά από πολύ νωρίς σκέφτηκε να γίνει σκηνοθέτης. Κατά την περίοδο 1978-83, συνεράστηκε με το SE-MA-FOR (στούντιο για την Υποστήριξη της «μικρής» κινηματογραφικής φόρμας) στο Βουτζ. Στην αρχή της δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα, αποφάσισε να μεταναστεύσει, αλλά, καθώς δεν κατάφερε να καταξιωθεί στο επάγγελμά του στο εξωτερικό, επέστρεψε στην πατρίδα του. Από το 1983 ώς το 1985 συνεργάστηκε με το στούντιο Karol Irzykowski και στη συνέχεια, από το 1995 και στο εξής, με την ομάδα Τορ. Στην αρχή της δεκαετίας του ‘90, στράφηκε στη διαφήμιση. Επίσης, για κάποιο διάστημα διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Προγράμματος του στούντιο Andrzej Munk Television Debut Studio και του Καλλιτεχνικού Συμβουλίου του στούντιο Karol Irzykowski. Το 2001, ο Κρίστοφ Κράουζε διετέλεσε μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και το 2007 έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Πολωνών Σκηνοθετών. Το 2008 ορίστηκε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολωνικού Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

http://culture.pl/pl/tworca/krzysztof-krauze

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

  • 1988 – Nowy Jork – czwarta rano (New York, 4 a.m.)
  • 1996 – Gry uliczne (Street Games)
  • 1999 – The Debt (Polish: Dług)
  • 2000 – Wielkie rzeczy (Great Things)
  • 2004 – My Nikifor (Polish: Mój Nikifor)
  • 2006 – Plac Zbawiciela (Saviour Square)
  • 2013 – Papusza
  • 2016 – Ptaki śpiewają w Kigali (Birds Sing in Kigali, posthumously)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Krzysztof Krauze

Σενάριο: Krzysztof Krauze, Jerzy Morawski

Μουσική: Michał Urbaniak

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Bartosz Prokopowicz

Ηθοποιοί:

Andrzej Chyra (Gerard Nowak)

Robert Gonera (Adam Borecki)

Jacek Borcuch (Stefan Kowalczyk)

Cezary Kosiński (Tadeusz Frei)

Joanna Szurmiej-Rzączyńska (Basia, αρραβωνιαστικιά του Άνταμ)

Agnieszka Warcholska (Jola, φιλενάδα του Στέφαν)

Διάρκεια: 97’

Πολωνία, 1999

Χρώμα: Έγχρωμο

ΦΕΣΤΙΒΑΛ / ΒΡΑΒΕΙΑ

1999   Φεστιβάλ Πολωνικών Ταινιών Μεγάλου Μήκους της Γκντίνια: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου (Andrzej Chyra), Βραβείο Παραγωγής (Juliusz Machulski), Βραβείο Καλύτερης Μουσικής (Michał Urbaniak)

2000   Βραβεία της Πολωνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου (Robert Gonera), Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου (Andrzej Chyra), Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

2000   Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Φιλαδέλφιας: Βραβείο Σκηνοθεσίας

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Tadeusz Sobolewski, Gazeta Wyborcza, November 19, 1999

Lech Kurpiewsk Film 11/1999

Monika Maszewska-Łupniak, Współczesne lęki, volume 16 Filmoteka szkolna

http://bit.ly/2gEjbvJ

http://bit.ly/2hooYJH

http://bit.ly/2gMKo47

http://bit.ly/2h3L15u

http://bit.ly/2hRiS1G

http://bit.ly/2gOpZKn

http://bit.ly/2h3HKD5

http://bit.ly/2gEoYkL

http://bit.ly/2hzG30S

http://bit.ly/2hzp3bP

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΘΥΜΑΤΑΙ

Η ταινία, αν και είναι θρίλερ, στην πραγματικότητα στοχάζεται πάνω στη φύση του εγκλήματος. Δείχνει το τι μπορεί να κάνει ο φόβος στους κοινούς θνητούς. Ο κόσμος στον οποίο ανήκουν οι χαρακτήρες έχει μόνο ένα όριο – την ανείπωτη απειλή. Η κλίμακα των αξιών τους συνοψίζεται σε ένα απλό δίλημμα: νίκη ή ήττα. Ωστόσο, πέρα από τις σκοτεινές πτυχές του, το μήνυμα της ταινίας δεν είναι ολοκληρωτικά αρνητικό. Μιλά, μέσα σ’ όλα, για την αγάπη που βοηθά τον κεντρικό χαρακτήρα να ξαναβρεί τον ηθικό προσανατολισμό του. Το χρέος δεν προσφέρει μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα ποιοι χαρακτήρες έκαναν λάθος. Δείχνει απλώς τις στιγμές στις οποίες δεν είχαν αρκετά ισχυρή θέληση και ενέδωσαν στην αδυναμία και την υστερία. Αποκαλύπτει το τίμημα που πρέπει κανείς να πληρώσει γι’ αυτό. Και, μιας που η ταινία είναι μια ιστορία για τους καθημερινούς ανθρώπους, μοιάζει να ρωτά ευθέως τον θεατή: Τι θα έκανες ΕΣΥ σε μια τέτοια περίπτωση; Νομίζω πως σε καιρούς που οι Δέκα Εντολές γίνονται για τους νέους μια σειρά από διδαχές κενές περιεχομένου, μια τέτοια διερώτηση είναι απαραίτητη.

πηγή: http://www.fokus.tv/news/dlug-wstrzasajacy-film-krzysztofa-krauze-dlaczego-warto-zobaczyc-dlug/831

(…) Το ερώτημα για τη ρίζα του κακού απαντάται από τον ίδιο τον σκηνοθέτη σ’ ένα άρθρο: «Θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι μόνο και μόνο για να γίνουμε σκλάβοι των επιθυμιών μας. Και το πρόβλημα με τις επιθυμίες είναι πως δεν μπορούν να εκπληρωθούν.» Επίσης, προσθέτει πως «ο φόβος εγείρεται όταν απειλούνται τα σχέδια και τα όνειρά μας. Τα ΜΜΕ σήμερα προωθούν την εικόνα ενός τρόπου ζωής που στηρίζεται στον καταναλωτισμό και της ευτυχίας που έρχεται ως αποτέλεσμα της ιδιοκτησίας, κι έτσι έχουν ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης στον πολλαπλασιασμό των επιθυμιών μας. Κατά συνέπεια, έχουν μερίδιο ευθύνης στη βία.» (Tygodnik Powszechny, τεύχος 11/2002)

πηγή: http://culture.pl/pl/tworca/krzysztof-krauze

Ο σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί του

 Το χρέος ήταν ένα σημείο καμπής στην καριέρα μου, καθώς ξεκίνησα να βγάζω τα προς το ζην δουλεύοντας ως ηθοποιός κι έτσι παράτησα τις άλλες ασχολίες μου. Θυμάμαι αυτή την περίοδο σαν μια απόπειρα να κάνω κάτι που είχε νόημα», παραδέχεται ο Αντρέι Χίρα. Προσθέτει, επίσης, πως όλοι σχεδόν οι ηθοποιοί που παίζουν στην ταινία, ήταν νέοι και γεμάτοι ενθουσιασμό εκείνη την εποχή, ενώ ο σκηνοθέτης Κρίστοφ Κράουζε «ήθελε να αποδείξει στους κριτικούς πως ήταν επίσης ικανός να γυρίσει μια ταινία που δεν ήταν υπερβολικά αισιόδοξη».

πηγή: http://www.polskieradio.pl/7/178/Artykul/1194768,Andrzej-Chyra-rola-w-Dlugu-to-byl-skuteczny-strzal

  1. Ο Χίρα για τον ρόλο του στο Χρέος

https://www.youtube.com/watch?v=fYGIpkrbMIA 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

European Films For Innovative Audience / Designed by Freelance Creative