Οι νικημένοι

Miklós Jancsó

Ουγγαρία, 1966

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στην Ουγγαρία, το εθνικό κίνημα που οδήγησε στη μεγάλη εξέγερση του Κόσουθ θα μπορούσε να είχε συντριβεί και η Αυστριακή ηγεμονία θα μπορούσε να είχε εγκαθιδρυθεί, αλλά οι παρτιζάνοι συνέχισαν να μάχονται δια της βίας. Ο στρατός, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τις τάξεις του από τους αντάρτες, τους συγκεντρώνει και τους φυλακίζει σ’ ένα απομονωμένο φρούριο. Οι αρχές δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τους αρχηγούς των ανταρτών, που υποτίθεται πως βρίσκονται ανάμεσα σ’ αυτούς που κρατούνται όμηροι. Ωστόσο, ξέρουν να παίζουν αποτελεσματικά το παιχνίδι του εκφοβισμού και της επιβολής.

Η πλοκή του Οι νικημένοι αναφέρεται στον απόηχο της Επανάστασης του 1848 και στις βάναυσες προσπάθειες του οίκου των Αψβούργων να συντρίψουν την Επανάσταση στα επόμενα χρόνια. Οι φοιτητές ιστορίας στην Ουγγαρία γνωρίζουν καλά τον Αυστριακό στρατηγό Γιούλιους Γιάκομπ φον Χάιναου, που ήταν διαβόητος για τη μοχθηρία του και, μεταξύ άλλων, είχε εκτελέσει 13 στρατηγούς στο Αράντ, μετά την Επανάσταση. Με το τέλος της Επανάστασης, στήθηκαν στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι αντάρτες συγκεντρώθηκαν και μετά κλείστηκαν στα στρατόπεδα. Αυτό είναι το περιβάλλον στο οποίο εκτυλίσσεται η ταινία και γι’ αυτό και ο τίτλος που επελέγη για τη διεθνή διανομή της ταινίας είναι το The Round-Up, που σημαίνει «η μάζωξη» (αν και η ακριβής μετάφραση του ουγγρικού τίτλου Szegénylegények θα ήταν «οι απελπισμένοι» ή, κυριολεκτικά, οι άτυχοι νέοι»).

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι οι ίδιοι οι Αυστριακοί που λειτουργούν το στρατόπεδο και προχωρούν σε ανακρίσεις, τιμωρίες και εκτελέσεις. Αυτές είναι πράξεις των Ούγγρων χαφιέδων. Αυτό είναι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που θίγει η ταινία, ειδικά όταν λαμβάνει κανείς υπόψιν το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο γυρίστηκε. Οι φύλακες αναζητούν τον τελευταίο αντάρτη που έχει μέινει ελεύθερος, τον Σάντορ Ρόσα και τη συμμορία του. Είναι πεπεισμένοι πως αυτός ή η τα μέλη της συμμορίας του βρίσκονται φυλακισμένοι στο στρατόπεδο. Ο θάνατος ενός φυλακισμένου, τον οποίο οι συγκρατούμενοί του ξεσκεπάζουν ως πληροφοριοδότη, επιτρέπει στους φρουρούς να μάθουν ποια είναι τα μέλη της συμμορίας του Ρόσα. Τα μέλη της συμμορίας έρχονται αντιμέτωποι με τον θάνατο από το εκτελεστικό απόσπασμα, ακριβώς όπως οι μάρτυρες του Αράντ. Μόνο που αυτή τη φορά, αυτοί που τους επιβάλλουν τη θανατική ποινή είναι οι ίδιοι τους οι συμπατριώτες.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ

01:13:00 - 01:15:00
00:35:20 - 00:39:25

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1η

ΓΕΝΙΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Γενική συζήτηση:

– Τι πραγματεύεται η ταινία;

– Ποιοι είναι οι κεντρικοί χαρακτήρες της ταινίας; Πώς παρουσιάζονται αυτοί οι χαρακτήρες;

– Ποια είναι τα κύρια θέματα της ταινίας και πώς περιγράφονται;

– Ποιοι ήταν οι παράνομοι (που στα ουγγρικά λέγονται betyárok);

– Μπορείτε να αναγνωρίσετε τρεις ιστορικές προσωπικότητες; Αν ναι, ποιες;

– Γιατί θεωρείται αυτή η ταινία ένα «αντι-περιπετειώδες» δράμα;

– Από πού προκύπτει η «ένταση»;

– Πώς αναπαριστά ο σκηνοθέτης τη φύση;

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2η

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3η

European Films For Innovative Audience / Designed by Freelance Creative